Vyznáte se v typech platebních karet?

Platba kartou je stále více oblíbená a to nejen v kamenných obchodech, ale i na internetu. Pokud v rámci svého podnikání akceptujete platby kartou, měli byste vědět, jak se jednotlivé karty liší.

Platební karty podle zaúčtování 

Hlavní způsob dělení platebních karet je podle toho, jaké peníze při nákupu využíváte. Může se jednat o peníze, které patří vám, nebo bance. 

Debetní karty

Nejběžnější typ karet, který máte v peněžence nejspíše i vy. Při placení využíváte vlastní peníze, které máte uložené na bankovním účtu. Nemůžete jít do mínusu.  

Kreditní karty

Pojem kreditka se většinou užívá nesprávně jako označení všech platebních karet. Pokud však máte kreditku, banka vám poskytuje půjčku. Často se jedná o bezúročnou půjčku a to většinou v období od 40 do 55 dní od zaplacení. Kreditní karta může být výhodná při cestách do zahraničí. Například půjčovny aut vyžadují předložení kreditní karty. 

Charge karty

Připomínají kreditní karty, ale v několika podstatných věcech se liší. Při platbách také využíváte peníze banky, ale na konci měsíce vám banka zašle seznam všech útrat, který musíte do určitého data zaplatit. Neplatíte žádný úrok. 

Do konce roku 2019 bylo v České republice vydáno téměř 13 milionů platební karet. Přes 10 milionů tvořily karty debetní, zbývající počet připadá na kreditní a charge karty. 

Karty vydané v ČR do konce roku 2019 (zdroj: SBK)

Vydané karty celkem

12 711 604

Debetní karty

10 472 803

Kreditní a charge karty

2 106 980

Platební karty podle způsobu provedení

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou na vaší kartě vystouplá písmena a číslice? Přesně podle toho na první pohled poznáte embosovanou kartu. Většina karet v České republice však kombinuje obě dostupné metody provedení, tedy embosovanou i elektronickou.

Embosované karty

Platební karty s reliéfním (plastickým) písmem. Dá se s nimi nakupovat v prodejnách bez elektronického terminálu. Obchodník používá mechanický snímač, kterým sejme otisk údajů vyražených na kartě. Vy správnost údajů potvrdíte podpisem. Tento způsob placení využijete dnes už snad jen při cestách do zahraničí. V České republice se tento způsob platby v podstatě nevyužívá.

Elektronické karty

Nejčastěji používané karty. Její hlavní součástí je čip, na kterém jsou bezpečně uložena potřebná data. Jsou určeny k výběru z bankomatů a pro platby u obchodníků, kteří mají elektronický platební terminál.

V České republice je velice oblíbená bezkontaktní platba (pomocí technologie NFC). Drtivá většina karet je dnes vydávána s touto funkcionalitou.

Karty vydané s NFC technologií do konce roku 2019 (zdroj: SBK)

Vydané karty celkem

12 711 604

Vydané platební prostředky NFC celkem

12 136 188

Platební karty podle regulace poplatků

Pokud na vašem e-shopu využívají zákazníci především metodu online platby kartou, je pro vás důležité znát rozdíl mezi regulovanými a neregulovanými platebními kartami. Mezi těmito dvěma kategoriemi je rozdíl ve výši poplatků.

Regulované karty

Jedná se o spotřebitelské debetní a kreditní karty vydané v EU. Na tyto karty se vztahuje nařízení Evropského parlamentu a Rady EU, které stanovuje maximální výši mezibankovního poplatku a poplatku kreditní společnosti. Spotřebitelské karty jsou vydávány fyzickým osobám.

Neregulované karty

Do této kategorie spadají služební karty vydané kdekoliv a spotřebitelské karty vydané mimo EU. Nařízení ohledně maximální výše poplaktů se na ně nevztahuje a cena za platbu je proto vyšší. Vyšší poplatky se týkají například i stravenkových karet.

Služební karty vydané v ČR do konce roku 2019 (zdroj: SBK)

Vydané karty celkem

12 711 604

Z toho karty služební

1 310 618

Na platební bráně ComGate automaticky přijímáte platby kartami vydanými v EU. Jedná se primárně o preventivní bezpečnostní opatření, protože úroveň zabezpečení karet v dalších regionech nemusí být vždy stoprocentní. Pokud byste chtěli přijímat i všechny ostatní platební karty, ozvěte se nám. V konkrétních případech můžeme toto nastavení změnit.

Můžete se podívat na náš ceník, kde si porovnáte poplatky regulovaných a neregulovaných karet. Z výše uvedené tabulky je však patrné, že naprostá většina platebních karet spadá do regulované kategorie, u které se nemusíte vyšších poplatků obávat.