Bouda Jana – rodinný podnik vysoko v Krkonoších

Podnikání na horách má svá specifika. V zimě třeba může být velkou výzvou zásobování nebo příjezd hostů. Přesto je nadmořská výška pro Boudu Jana v něčem i výhodou. „Jsme mimo hlavní cestu, takže k nám v zimě nedojedete autem, ale zase u nás je větší šance na sníh než dole v údolí,“ usmívá se Petr Pašek, který krkonošskou chatu provozuje.

Jak používáte na Boudě Jana terminál Comgate?

V restauraci i na hotelu – hosté platí kartou za jídlo i ubytování. Máme českou a německou klientelu, řekl bych, že to je nezbytné. Spousta lidí z měst už u sebe nevozí tolik peněz, aby zaplatili za týdenní dovolenou hotovostí.

Jak dlouho už provozujete Boudu Jana?

Jsme rodinný podnik, majitelkou je moje matka, já boudu provozuju. Jsem tady od osmnácti let, takže přes třicet let.

bouda Jana

Je to náročná práce? 

Řekl bych, že ano. Není to jednoduchý byznys. Nikdy jsme nebyli v situaci, že bychom měli tolik zákazníků, abychom je mohli odmítat. Když si vezmete řemeslnické obory – instalatéry, elektrikáře –, ti vám řeknou, že mají práce na rok dopředu a že neví, kam dřív skočit. V našem oboru to tak nebylo nikdy, abyste řekl, že máte na celé léto obsazeno. Když se dostaneme s obsazeností na čtyřicet padesát procent, je to skoro zázrak.

V oblasti Velké a Malé Úpy je ubytovacích zařízení docela dost. Projevuje se tvrdá konkurence?

Konkurence tady je, ale nemyslím, že v oblasti kvality. Spíš jde o cenu. Když pojedete v kraji do jakéhokoli menšího města, kde je na náměstí jeden hotel, pokoj neseženete pod dva tisíce. Tedy tisíc na osobu. U nás jsou penzionky bez vaření, kde se ubytujete za tři sta korun. To je nesmysl, tomu se konkuruje špatně.

bouda Jana interiér

Čím to je?

Patří třeba někomu, kdo vydělává peníze v jiném oboru, přijde na hory, protože je má rád. Koupí si tady dům a je schopný investovat do něj téměř jakoukoli částku. Vy vyděláváte na provoz a investice jenom z ubytování a restaurace, někdo jiný přijede s téměř neomezenými finančními možnostmi, postaví si wellness a bazén a nevadí mu, že se mu investice deset let nevrátí. To je těžká konkurence.

V čem se váš hotel liší od jiných v okolí?

Máme dobrou polohu. Jsme tisíc metrů nad mořem, ale kolem nás je rovinatý terén. Takže jste ve vysoké nadmořské výšce, a přesto je to tady velmi vhodné pro rodiny s dětmi. Jsme na křižovatce turistických cest, takže se dá vyrážet na túry a nemusíte chodit pořád stejnou trasu.

A pokud jde o zimní provoz?

V zimě máme výhodu a nevýhodu v jednom. Na jednu stranu jsme mimo hlavní cestu, takže k nám nedojedete autem, ale zase u nás je větší šance na sníh než dole v údolí. Kolikrát jedu pro hosty dolů na parkoviště, tam prší, ale v půlce kopce se to zlomí a tady už je sníh. Jsme v klidné části, ale pořád ještě slušně dostupné. Hotel stojí mimo sjezdovky, ale hosté u nás nasadí lyže a na sjezdovku dojedou. Potom zase od horní stanice přijedou na lyžích, nemusejí chodit od lyžování pěšky. A přitom mají v noci klid, neslyší rolby a sněžná děla.

bouda Jana zima

„Dnes už není důvod k tomu, aby člověk nepřijímal platby kartou. Bez nich ušetříte nějaké půlprocento,
ale stane se vám, že přijde člověk, který u sebe nemá peníze. Tak si dá jen pivo za dvacet pět korun,
přitom kartou by zaplatil oběd za pět set. Nevidím důvod, proč se platbám kartou bránit,“
říká Petr Pašek, který provozuje horský hotel Bouda Jana

Jste rodilý horal?

Přistěhovali jsme se do Krkonoš, když mi byly čtyři roky, takže skoro ano. (usmívá se)

Máte hory radši v létě, nebo v zimě?

Asi spíš v létě. Beru to z pracovního hlediska – provoz je pro nás jednodušší, hosté sem pohodlně přijedou a zaparkují, dostane se k nám zásobování s veškerým zbožím… A poslední roky je letní sezona zajímavější i z pohledu tržeb.

Proč jste si vybral terminál Comgate?

Líbil se mi, vypadá moderně. A samozřejmě mi vyhovují i provize, které jsou nižší než u konkurence. Přešel jsem k vám právě od konkurence, jeden z důvodů byl, když mi tehdy dodatečně naúčtovali poplatky za předautorizační platby. Samozřejmě to bylo napsáno na nějaké desáté stránce úpravy ceníku. Poslali mi fakturu v době covidu, kdy jsme nemohli podnikat. To mi přišlo vtipné.

bouda Jana Petr Pašek s rodinou
bouda Jana interiér

Co by podle vás mělo být na podnikání férovější?

Férovější by bylo, kdyby nebyly dotace na všemožné věci. Všem by se třeba v našem oboru podnikalo líp, kdyby část vyvolených nedostávala dotace na nesmyslné záležitosti.     

Co byste z vlastní zkušenosti poradil začínajícím podnikatelům?

Aby používali terminály. Dnes už není důvod k tomu, aby člověk nepřijímal platby kartou. Bez nich ušetříte nějaké půlprocento, ale stane se vám, že přijde člověk, který u sebe nemá peníze. Tak si dá jen pivo za dvacet pět korun, přitom kartou by zaplatil oběd za pět set. Nevidím důvod, proč se platbám kartou bránit.