CuteMantis.com – Kudlanka, nejlepší přítel člověka

Kudlanky mají pověst nelítostných hmyzích zabijáků, ale Miloš Janeček je má za ideální domácí mazlíčky. „Mají charakter a jsou kontaktní – když si na vás zvyknou, poznávají vás a chtějí být s vámi,“ usmívá se majitel e-shopu CuteMantis.com.

Na webu píšete, že kudlanky jsou pro vás srdeční záležitostí. Jak jste se k nim dostal?

Jsem horolezec, utrpěl jsem tříštivou zlomeninu paty a nemohl jsem nic dělat. Seděl jsem, přemýšlel, kam se pohnout, a kudlanky přišly jako vnuknutí. Zjistili jsme, že v tomto ohledu je díra na trhu, tak jsme se do toho pustili. Objevili jsme, jak jsou kudlanky kontaktní – to jsme do té doby vůbec netušili.

Neměl jste s chovem kudlanek žádnou předchozí zkušenost?

Ne, vůbec. Chovali jsme chameleony a v mládí jsem pěstoval kaktusy – díky tomu nemám problém s tím zapamatovat si latinská jména kudlanek, které chovám.

Proč jste si vybral zrovna kudlanky?

Opravdu to byl jen okamžitý nápad. Hodně lidí si myslí, že existuje jenom jeden druh, kudlanka nábožná – Mantis religiosa –, která se vyskytuje i u nás. Zjistili jsme ale, že je spousta různých druhů, které se liší barvou, velikostí i tvarem. Jsou to úžasní živočichové. Každá má nějaké vlastnosti, až bych řekl charakterové. Jsou kontaktní, chtějí k vám jít. Když si kudlanka zvykne, dokáže rozlišit, kdo je kdo.

cutemantis.com Miloš Janeček

Jak se to projevuje?

Když je u někoho jiného na prstě, je nesvá, kouká na vás, chce k vám. Když si ji vezmete k sobě, vidíte, že se uklidnila, že je v pohodě.

Do e-shopu jste se vrhli rovnou, nebo jste se nějakou dobu musel péči o kudlanky učit?

Seznamovali jsme se s nimi, učili jsme se asi rok, pak jsme teprve nastartovali e-shop. Bylo to metodou pokus–omyl. Radili jsme se s dalšími chovateli, zjišťovali, co je potřeba.

Jsou rozdíly mezi druhy kudlanek? Jak složitý je jejich chov?

Moc velké rozdíly mezi nimi nejsou – když pomineme to, že některé mají radši vlhkost, některé sucho. Některé druhy může přílišná vlhkost zabít, některé zase trpí na suchu.

A jak složité bylo shánět informace o chovu? 

Jsou u nás vstřícní chovatelé, kteří nemají žádný zájem tajit svoje know-how a nechat vás v tom vykoupat. Vždycky najdete někoho, kdo vám poradí, protože má kudlanky taky rád a nechce, aby vám hynuly. My to máme stejně – veškeré poznání, ke kterému jsme se dopracovali, jsme dali na stránky. Chceme, aby se kudlankám dařilo.

Musíte při chovu dávat pozor na kanibalismus? Je známo, že samička po páření zabíjí samečka.

Musíme na to dávat pozor. Kudlanky jsou dravci a loví. Nejen samečky – když budou samice pohromadě, budou se také navzájem lovit. V přírodě to tak funguje proto, aby měla samička potravu, někdy samečkovi ukousne nebo usekne hlavičku proto, aby se s ní nepářil tak dlouho, urychlí kopulaci. Některé druhy se páří třeba až 36 hodin. Při chovu na to dáváme pozor, snažíme se samičku nakrmit, abychom riziko minimalizovali. Ale stává se to. Když se nestihnou spářit, může se stát i to, že přijdete o druh.

Je složité kudlanky nebo pomůcky pro jejich chov sehnat? Vozíte je ze zahraničí?

Kudlanky ano, pomůcky ani ne. Nechci přehánět, ale takových osmdesát devadesát procent věcí si dokážeme vyrobit sami. Víme, co kudlanka potřebuje.

Jak je chováte?

Nejbezpečnější je chovat je v kelímkách různých velikostí. Nehrozí tak riziko poranění při svleku, kdy je kudlanka nejzranitelnější. Máme jich doma stovky, mění se to podle druhů. Těch máme asi patnáct, ale všechny neprodáváme. Je to nikdy nekončící zábava – a práce. Než se vyčistí všechny jejich ubikace, všechny se nakrmí, je to práce na celý den.

cutemantis.com kudlanka
cutemantis.com Miloš Janeček s manželkou

Mluvíte v množném čísle – zapojujete tedy i rodinu?

Přesně tak. Manželka se kvůli tomu i vzdala svého zaměstnání, pomáhá mi. Bez její podpory by to nešlo. Už od začátku bych si to bez ní nedokázal představit.

Uživí se v tak specifickém oboru e-shop, nebo ho provozujete při zaměstnání?

Jednoho člověka to jakž takž uživí. Aby to fungovalo na vyšší úrovni, museli bychom expandovat do zahraničí. Já to mám jako vedlejší činnost, manželka jako hlavní.

Proč jste si vybrali platební služby Comgate?

Od začátku mi přišly jako solidní. Peníze mám na účtu do tří dnů, to je dobré. Jsem spokojený i s výší poplatků… Cokoli jsem potřeboval řešit, podpora mi vyšla vstříc.

Máte z vlastní zkušenosti nějakou radu pro začínající podnikatele?

Ať se nenechají odradit prvními neúspěchy. Ať neházejí flintu do žita, i když jim leckdo nevěří. Ať si jdou za svým, když to nejde tak, půjde to určitě jinak.

Co by mělo být v podnikání férovější?

Určitě otevřenost. Snažíme se být féroví, nic nezatajovat, všechno uvádět na webu. Nic neskrýváme, kdokoli nám může zavolat, poradíme, vysvětlíme.