Extrifit Gym – Když si kulturista otevře vlastní posilovnu

V české kulturistice patří Vojtěch Koritenský ke špičce. A má výhodu, že trénovat může ve svém – před lety si s kamarádem Lukášem otevřel vlastní posilovnu a k roli závodníka přibyly funkce trenéra a provozního. Jeho Extrifit Gym se daří, proto je královéhradecký svalovec v jednom kole.

Jak jste se dostal k provozování posilovny?

Závodím v kulturistice, patnáct let jsem cvičil v jednom starém fitku v Hradci Králové. Můj trenér otevřel fitko v Praze, s kamarádem Lukášem jsme se inspirovali a řekli jsme si, že by bylo super něco takového mít i v Hradci.

Podnikatelské zkušenosti jste měl, nebo jste se učil za běhu?

Ne, podnikatelské zkušenosti jsem neměl. Učil jsem se za běhu. Dělal jsem trenéra, měl jsem rozjetý e-shop, všechno jsme řešili společně.

Co bylo na začátku nejsložitější?

Nejsložitější bylo sehnat peníze. (směje se) Musel jsem zastavit byt, napůjčovat si… Riskl jsem to. A rozjeli jsme se okamžitě. Měl jsem dobré jméno v Hradci i v rámci sportu, lidi věděli, kam jdou. Lukáš udělal před otevřením výborné promo, šlo to dobře.

extrifit gym vojtěch koritenský

Kdy vám bylo nejhůř?

Když jsme investovali peníze do prvních strojů. Poslali jsme do Ameriky dva tři miliony a čekali. A pořád nic. Po třech čtyřech měsících jsme se dočkali, to mi spadl kámen ze srdce.

Jste tváří Extrifitu. Bylo pro vás přirozené dělat tvář vlastní posilovně?

Ano, jsem tváří Extrifitu, značky doplňků výživy. Jejich jméno jsme právě spojili i s fitkem, abychom si vzájemně pomohli. Byla to dobrá volba.

Jak časově zvládáte provoz posilovny, roli trenéra a zároveň i dráhu profesionálního sportovce?

Nestíhám, to víte. Za chvíli natáčím video, pak mám hned schůzku ve skladu, kam přivezli posilovací stroje, které vyrábíme… Dokončujeme přístavbu, rozšíření fitka. Je to strašně moc časově náročné. Nevím, co dřív.

Co vám zabírá nejvíc času? Závodění, nebo provoz posilovny?

Závodění dělám jako koníček, to si užívám. Nejvíc času mi zabírá veškerý provoz. Zásobování… Dnes je problém sehnat dobré spolehlivé pracovníky, takže kolikrát s Lukášem skončíme i za barem. Musíme udržovat fitka v chodu, pořád je inovovat, zajišťovat, aby tady bylo čisto, aby se to všechno posouvalo dopředu. Naštěstí mě na tom všechno baví.

extrifit gym posilovna

„Vydržet! Nejhorší je překlenout se přes první bolesti. Když se nenarodíte se stříbrnou lžičkou v puse, dáte do toho všechny svoje prostředky. Pak musíte vydržet, vytrvat. Úspěch nepřijde hned,“ burcuje Vojtěch Koritenský, kulturista a šéf Extrifit Gym. 

extrifit gym vojtěch koritenský

Cítíte se víc jako majitel posilovny, trenér nebo kulturista?

Pořád se cítím jako Vojta z paneláku, normální kluk. (směje se)

Jak jste si vybrali služby Comgate?

Abych pravdu řekl, už si nepamatuju. Ale jsme spokojení – všechno funguje, jak má. 

Mělo by podle vás být něco v podnikání férovější?

Jaké si to kdo udělá, takové to má. Musí se přizpůsobit době a podmínkám.

Co byste poradil jiným podnikatelům?

Vydržet! Nejhorší je překlenout se přes první bolesti. Když se nenarodíte se stříbrnou lžičkou v puse, dáte do toho všechny svoje prostředky. Pak musíte vydržet, vytrvat. Úspěch nepřijde hned.

extrifit gym interiér