Hahalua a spol. – kdo si hraje, nezlobí

Zábava pro děti i pro maminky. A tatínky. A prarodiče. To je náplň životů manželů Hrachovcových, kteří na e-shopech hahalua.cz, mojeromantika.cz a montessori-shop.cz prolínají jednoduchost, kreativitu a romantiku. „Kdo si hraje, nezlobí – to je spojovací motiv našeho podnikání,“ říkají.

Proč jste se rozhodli vyrábět a prodávat tak jednoduchou dřevěnou houpačku?

Veronika Hrachovcová: S tím nápadem přišla naše kamarádka Gábina, která měla malého chlapečka. Pro něj chtěla nějakou hračku – ekologicky udržitelnou, aby ji do měsíce nevyhazovala. Dala to za úkol svému šikovnému tatínkovi, truhláři. Tomu se to povedlo natolik, že nemáme houpačku pro děti, ale houpačku s váhovým omezením do sta kilogramů. Když jsme ji různě testovali, zjistili jsme, že uspokojí všechny. Malé děti se na ní houpou – náš dvanáctiletý syn si dá pod hlavu polštář, kýve se a přitom hraje Fortnite, devítiletá holčička zkouší na desce rovnováhu, zatímco cvičí s mažoretkovou hůlkou… A když bolí záda mě, prkno si položím a protáhnu se na něm. Když tenhle výrobek pořídíte malému děťátku, bude na něm cvičit i unavená maminka nebo babička. 

hahalua kluk

Takže je to hračka pro celou rodinu? 

Petr Hrachovec: Je důležité zmínit, že se nejedná o hračku. O certifikát jsme zatím nepožádali. Spíš jsme to zamýšleli jako takový prvek do domácnosti pro všechny. Není to jen houpačka – když prkno postavíte obráceně, je to tunel nebo most. Když ho položíte na bok a dáte na něj desku, máte pult.

V: Čím míň specifických určení dětem dáte, tím víc možností vymyslí, jak si s prknem hrát. Nás děsil fakt, kolik se kolem dětí nakupí hraček. Tohle prkno splní spoustu herních funkcí, navíc prodáváme i jednoduché dřevěné špalíčky, které si děti samy mohou pokreslit. Můžete na prkno nalepit silnici a jezdit po něm s autíčkem, holky si z něj a ze špalíčků postaví domeček pro panenky… 

hahalua Petr Hrachovec

Jak jste testovali nosnost desky?

V: Jsou to pečlivě lepené desky, díky tomu odolávají tlaku…

P: Na jedné desce skákal stokilový chlap, na druhé stodvacetikilový – a obě drží. (směje se)  

V: Nepohne se, nezlomí se, nedeformuje se. Takže naplňujeme montessori myšlenku tím, že dětem poskytujeme prostor pro kreativitu, ale zároveň na desce pak může odpočívat rodič, který je tou kreativitou unavený. (usmívá se)

Jak jste vyvinuli přesný tvar desky? Taky testováním?

P: Kopyto na ni je původně ocelová skruž z mostního pilíře. A teď je z toho zase malý most pro děti.

V: Truhlář, který desku vyrobil, se snažil najít správný tvar a tahle skruž mu padla do oka. Ukázalo se, že měl šťastnou ruku.  

Jak vás napadlo, že můžete s deskou podnikat?

V: Maminka Gábina, která zaúkolovala svého tatínka truhláře, to brala vyloženě jako soukromou věc. Když výrobek testovala, zjistila, že v rámci rodinných návštěv přestávají ostatní hračky děti zajímat a všechny se perou o tuhle ohnutou desku. Tak vznikla poptávka po nejjednodušší věci v místnosti. Prkno je všestranné, jeho design je přírodní a v obýváku tak neruší. Maminkám se totiž mnohdy nelíbilo, že většina hraček hýří barvami.

P: Nějakou dobu tenhle nápad ležel u ledu, pak jsem se během covidu začal nudit a šťourat se v dílně. Měl jsem vymyšlený jiný typ houpačky, tohle byla alternativa. Pak mě na to přivedla kamarádka Gábina, spojil se nápad s marketingem – a vznikla tahle houpačka s havajským přesahem.

Na Havaj odkazujete jménem Hahalua?

P: Ano. To je v havajštině manta, rejnok.

V: Když se podíváte na mantu, jak plave v moři, dělá takové ladné, pomalé pohyby. Pro nás je to odrazem toho, co na houpačce dělají dospělí – protahují se, uklidňují… 

hahalua kluk

„Nebazírovat na detailech, na dokonalosti a začít lean přístupem. To znamená neřešit drobnosti typu – jaké máme logo, a začít s málem,
hlavně ať jsme venku. Tam zjistíme, co lidé chtějí,“ odhaluje Petr Hrachovec svůj recept na start podnikání.

Kromě Hahalua máte ještě další dva projekty. Který je hlavní?

P: Hlavní je nakladatelství MojeRomantika, kde vydáváme romantické knihy. První vyšla elektronicky v roce 2012, napsala ji manželka. Pracovala v časopisu pro ženy, a když byla doma na rizikovém těhotenství, začala číst zamilované knížky. Jednou prohlásila: To je tak návykový, že to snad budu psát taky. Tak jsem jí řekl, ať to napíše. Tím jsme začali. A během covidu jsme to rozjeli víc.

V: Přibrali jsme další autorky a rozšířili portfolio o romanticko-erotické knížky. Děti se totiž večer dívají na pohádky, muži si pustí „své pohádky pro dospělé“… no a my ženy potřebujeme k pořádnému zasnění nabudit fantazii. A to my na MojeRomantika máme a dáme! Knížky hodnotíme papričkami od jedné do tří, abyste vždy věděli, jak pikantní čtení si kupujete. Čtenářky se nám vracejí, mají velký zájem. Navíc máme radost, že vedle ověřených zahraničních spisovatelek dáváme příležitost začínajícím českým autorkám. Nejdřív jim vydáme e-knihu, a když se osvědčí, následuje tištěná.

A jak funguje váš Montessori shop? 

V: Ten vycházel z toho, že máme dvě malé děti. Snažili jsme se je smysluplně zabavit, a protože jsme byli vždy taková kreativní rodina, nabalily se na nás – v dobrém – další rodiny s dětmi. Vymýšlela jsem pro ně hry a testovala je na nich. Postupně jsem hry začala organizovat i pro různá města a vesnice. Hry jsme přizpůsobili i pro domov důchodců tak, aby si stařečci procvičili mozkové závity. Montessori-shop jsme založili hlavně proto, že mi bylo líto, že hry, co jsem vymyslela, zůstávají doma v šuplíku.

mojeromantika Veronika Hrachovcová

Všechny hry tedy vyvíjíte sami?

P: Ano. Jsou to často bojovky. Vytisknete si a zalaminujete cca dvacet papírů s instrukcemi, ty se rozvěsí po vesnici a děti si je obejdou od startu do cíle. 

V: Pro nejmenší děti, které teprve začínají číst, máme pexeso s třípísmennými slovy – pes, les, kos… Aby větší děti začaly číst, vyrobili jsme verzi hry Nebe, peklo, země, ráj, kterou jsme hráli jako malí. Jen jsme hru doplnili o populární animované postavičky... Jednou jsme propojili Montessori-shop a MojeRomantika a čtenářkám jsme poslali Nebe, peklo, země, ráj v dospělácké valentýnské verzi. Ženy si dají skleničku vína, zahrají si a odpovídají na otázky o oblíbené poloze, co říkají na nevěru nebo kolik cm je dost... Prostě vše v duchu – kdo si hraje, nezlobí.

P: To je takový spojovací motiv celého našeho podnikání.

hahalua kostky výroba

Proč jste si vybrali služby Comgate?

P: Hledal jsem platební způsoby pro MojeRomantika.cz. Srovnával jsem různé platební brány, ale neuspokojovaly mě. Comgate mě oslovil tím, že byl jednoduchý na implementaci, má dobrou podporu a měl bezkonkurenční cenovou nabídku.

Co by podle vás mělo být v podnikání férovější?

P: Měla by být otevřená komunikace, neměly by se nikde skrývat poznámky pod čarou malým písmem… Mělo by platit, že když se něco objedná, zaplatí se to a nebude se to vracet nevyzvednuté.

Co byste z vlastní zkušenosti poradili začínajícím podnikatelům?

P: Asi to, díky čemu jsme tak rychle otevřeli MojeRomantika.cz – nebazírovat na detailech, na dokonalosti a začít lean přístupem. To znamená neřešit drobnosti typu – jaké máme logo, a začít s málem, hlavně ať jsme venku. Tam zjistíme, co lidé chtějí. Utratili jsme stovky tisíc korun při vývoji produktu, který byl úplně úžasný, ale v momentě, kdy jsme s ním vyšli ven, jsme zjistili, že o něj vůbec nikdo nestojí. Takže neodsouvejte start na dobu, kdy máte všechno perfektně připravené. Začněte s minimálním životaschopným produktem a cestou vylepšujte.