Jak se nenechat napálit poskytovateli platebních terminálů?

Když už musím mít platební terminál, protože dnešní kupující platí kartou i pár rohlíků, pak si alespoň vyberu ten, za který nebudu muset platit nehorázné poplatky. Ale jak na to? Pojďme společně sfouknout mlhu, řekneme si, na co si dát pozor. Podrobně se podíváme na „zvýhodněné” nabídky, poplatky, triky s prodejem terminálů, náklady na instalaci a provoz i další „povinnosti”.

1. Výhodné podmínky na pár měsíců, smlouva na řadu let.

Častý trik z repertoáru méně seriózních poskytovatelů láká na výhodné podmínky na začátku spolupráce. Podepište mi smlouvu na 3, 4 nebo i 5 let a první tři měsíce máte zvýhodněné podmínky, případně něco zdarma. Když se ale snažíte zjistit, za jakých podmínek budete odebírat službu po prvních zvýhodněných měsících, obvykle narazíte na neprostupnou mlhu. Častá vyhýbavá odpověď je: „za obvyklých podmínek”, případně „dostanete sazbu na míru”. Kdo neprokoukne lest s přechodem na „standardní” podmínky, nestačí se divit. Vykoupit se z takové nevýhodné smlouvy je velmi drahé. Kdo není včerejší, dává od takových nabídek ruce pryč. 

2. Nejsou poplatky jako poplatky.

Značně kreativní jsou někteří poskytovatelé i při prezentaci poplatků spojených s provozem platebních terminálů a poplatků z transakcí. V některých případech je najdete na různých místech smlouvy, často jsou částečně schovaná v mnohastránkových přílohách psaných drobným písmem. Seriózní poskytovatelé vám nabídnou sazebník, ve kterém najdete všechny poplatky spojené s pronájmem terminálu i poplatky z transakcí.

3. Kupte si terminál, budete to mít „výhodnější”.

Častým trikem některých poskytovatelů je snaha prodat vám platební terminál – samotné zařízení, prý že ušetříte na měsíčních poplatcích. Napadlo vás, k čemu by vám takový platební terminál byl v případě změny poskytovatele? Odpověď je jednoduchá – naprosto k ničemu. Každý platební terminál je naprogramován tak, že se pro akceptaci plateb může připojit pouze k jednomu poskytovateli. Takže i kdyby váš milý starostlivý poskytovatel, který vám tak výhodně prodal platební terminál, zvýšil sazby, nemůžete toho moc dělat. Při změně poskytovatele pro výhodnější sazbu tu drahou krabičku můžete vyhodit do popelnice.

4. Kolik stojí instalace a provoz?

Instalace platebního terminálu může stát tisíce, nebo může být také zdarma. Ptáte se, v čem je rozdíl? Odpověď je prostá – v poskytovateli. Stejně tak je to u měsíčních poplatků. Ano, platební terminál není levné zařízení a někde se to poskytovateli vrátit musí. Proč si ale nevybrat někoho, kdo nabízí férové bonusy za obrat? Ve výsledku, pokud máte rozumný objem plateb, máte platební terminál bez měsíčních poplatků.

5. Musím s terminálem zřizovat účet u nové banky?

Banky touží po nových klientech, nových účtech, nových poskytnutých úvěrech. To je v pořádku, je to jejich podnikání. Ale proč si mám zřizovat další bankovní účet, když nemusím? Platební terminál z podstaty není svázán s žádným bankovním účtem. Kvalitní poskytovatel vám nabídne posílání peněz na váš libovolný bankovní účet, každý den a navíc zdarma. Takže nenechte se přesvědčit pohádkou o tom, že s platebním terminálem musím zakládat další bankovní účet, není to pravda. 

6. Co se stane, když budu chtít zrušit smlouvu na terminál?

Stát se to může. Mohou nastat okolnosti, které neovlivníme. Může se také stát, že po přečtení tohoto článku zjistíte, že na poplatcích za platební terminál platíte dvojnásobek, někdy i trojnásobek toho, co musíte. Je na řadě výpověď smlouvy. Může proběhnout hladce, ale nemusí. Někteří poskytovatelé mají pocit, že podpisem smlouvy se upisujete k doživotnímu otroctví. Ať už budou tvrdit cokoliv, věřte, že každá smlouva je vypověditelná. A až budete volit nového poskytovatele, dobře si přečtěte výpovědní podmínky. V některých případech tam na vás vyskočí mnohatisícové sankce, na druhou stranu u serióznich nabídek je dvouměsíční výpovědní lhůta bez jakýchkoliv sankcí či poplatků.

 

Závěrem můžeme rekapitulovat, že i u tak stejnorodé služby jako pronájem a provoz platebního terminálu se nabídky poskytovatelů zásadně liší. Můžete ušetřit na poplatcích za provoz, a to i více než polovinu. Neskočte na špek nabídce na odkup platebního terminálu – uvazujete se tím k odběru služby jednoho poskytovatele, dáváte mu prostor zhoršit podmínky. Instalace terminálu zdarma je standardem seriózních nabídek. Nemusíte s terminálem zřizovat bankovní účet, kvalitní poskytovatel vám zašle peníze do kterékoliv banky. Prostě nenechte se napálit.

Tento článek byl 1. 9. 2020 publikován na webu Podnikatel.cz