Jak využít předautorizaci? Třeba při rezervacích nebo ověření karty

Poskytujete služby, u kterých dopředu nelze určit skutečnou cenu? Potřebujete zákazníkům zajistit rezervaci? Pak na platební bráně využijete funkci předautorizace – blokaci prostředků na kartě s možností plného nebo částečného stržení či úplného uvolnění.

K čemu slouží předautorizace? Z pohledu obchodníka umožňuje zablokovat na kartě plátce předpokládanou výši platby, když přesná částka není dopředu známá. Nebo zarezervovat službu či zboží. Případně je možné blokací symbolické částky ověřit platnost karty. Maximální doba blokace je tři dny.

Funkci předautorizace tak využijí například půjčovny automobilů, které zablokují předpokládanou částku půjčovného a po vrácení vozu strhnou jeho skutečnou výši. Případně ubytovací služby, fitcentra nebo sportovní zařízení pro rezervaci termínu ubytování či hodiny na badmintonovém kurtu. Milovníci piva budou znát zálohu, kterou jim pivovar zablokuje, když si v něm objednají soudek na oslavu. Typickými zařízeními, která předautorizaci využijí, jsou hotely – při rezervaci ubytování zablokují hostovi jeho cenu, aby si zajistily dostatečnou výši prostředků v okamžiku, kdy host odjíždí, a mohly mu naúčtovat případné dodatečné platby za využití minibaru nebo hotelových lázní. 

předautorizace

Částku na kartě plátce zablokují a strhnou až podle toho, zda zákazník službu využil, případně do jaké míry. V závislosti na tom může obchodník peníze zablokované předautorizací strhnout nebo uvolnit, zároveň může strhnout jen část podle toho, jakou část služby nebo zboží zákazník platí. 

Z pohledu plátce se pak jedná o klasickou platbu kartou, z níž je ovšem stržená jen její skutečná výše, nikoli původně blokovaná částka. Během blokace mu však prostředky na účtu nejsou k dispozici – nemůže je vybrat z bankomatu nebo použít k jiné platbě. 

Předautorizaci je na platební bráně Comgate možné využít pomocí protokolu API, který je detailně popsaný na stránkách podpory.