Jakub Ouhrabka vystoupil na International E-commerce Summitu

Martinický palác na Pražském hradě hostil třídenní mezinárodní akci, International E-commerce Summit a Technologic Festival. V rámci panelové diskuze na téma budoucnosti plateb a bankovnictví na ní vystoupil i ředitel Comgate Jakub Ouhrabka.

Na International E-commerce Summitu se Jakub Ouhrabka zapojil do panelové diskuze s názvem Digital Future of Payments & Banking, kde spolu s Michaelou Bauer z ČSOB a Lenkou Novákovou z Microsoftu hovořili o inovacích v oblasti bankovnictví a plateb.

„V uplynulých letech vidím drobné změny v oboru, drobné inovace. Nevnímám žádnou převratnou technologii, která by do plateb přinesla revoluci. Pokud bych ale měl zmínit jednu velkou věc, byly by to Apple Pay a Google Pay. Ty výrazně usnadnily placení,“ přemýšlel Jakub Ouhrabka nad otázkou na nejvýraznější inovaci v posledních letech.

International E-commerce Summit

Adopce digitálních plateb v Česku je podle něj relativně dobrá. „Ale zároveň by bylo lepší, kdyby bylo ještě méně dobírky. Nikdo z e-shopařů ji nemá rád – vede k větší vratkovosti, je náročnější na cash flow,“ zmínil, co by bylo dobré změnit. „I my se na tom snažíme podílet. Minulý rok jsme na bránu zavedli platbu QR kódem tak, aby byla příjemná pro zákazníka a obchodník aby nečekal na potvrzení platby. Vidíme, že na desktopu ji používá až 23 procent zákazníků,“ upozornil na metodu, která zákazníkům digitální platby usnadňuje.

Během hodinové panelové diskuze zazněla i témata jako bezpečnost plateb nebo celkový stav e-commerce. Podívejte se na její záznam. (zdroj videa: E15)