Jakub Ouhrabka vystoupil na konferenci Cashless Future

Současná situace ve světě platebních služeb a výhled do budoucnosti – to bylo zaměření konference Cashless Future. Promluvil na ní i ředitel Comgate Jakub Ouhrabka, zúčastnil se panelové diskuze na téma Nové formy placení.

Co zaznělo na devátém ročníku konference Cashless Future, který pořádaly Hospodářské noviny? Například to, že podíl bezhotovostních plateb roste – v roce 2019 byl na všech útratách přibližně třetinový, momentálně je až 44 procent. O tom, které metody jsou nejvýrazněji na vzestupu, mluvil během panelové diskuze Nové formy placení ředitel Comgate Jakub Ouhrabka.

jakub ouhrabka diskuze cashless future

„Překvapením jsou QR platby, které mají vysoký podíl – na počítačích je volí přes 23 procent kupujících. Lidé je znají z faktur, poskytují uživatelský komfort,“ zmínil před zhruba 120 návštěvníky konference jednoho z možná nečekaných favoritů mezi platebními metodami. „V oblasti platebních bran i terminálů rostou Apple Pay a Google Pay, to jsou fenomény,“ odkázal i na varianty provozované technologickými giganty.

Odložené platby vs. platba na třetiny

Jakub Ouhrabka na konferenci mluvil také o platebních metodách, které byly do brány Comgate integrovány v poslední době – odložených platbách a platbě na tři splátky bez navýšení. „Odložené platby jsou zatím za očekáváním, což nás nijak negativně neovlivňuje. My prostě chceme nabídnout co nejvíce platebních metod, aby si vybral každý v jakékoliv situaci. Pro malé využití odložených plateb mám několik vysvětlení – třeba že nepřinášejí třeba v porovnání s kreditními kartami užitek navíc, a přitom uživatel při onboardingu musí absolvovat proces, který není na jedno kliknutí,“ hledá vysvětlení. „Věřím, že oproti tomu nákup na třetinu bude na vzestupu – i kvůli současné situaci se zákazníkům bude hodit, když si mohou rozložit výdaj za nákup do tří plateb.“

jakub ouhrabka cashless future

Pokud jde o hlavní téma konference, Jakub Ouhrabka věří, že k bezhotovostní společnosti vývoj spěje. „Nevím, za jak dlouho, ale jednou tam dojdeme,“ je přesvědčený. „Je potřeba neustále posouvat bezpečnost plateb. To je výzva – aby byly bezhotovostní platby stále pohodlnější, ale hlavně bezpečné,“ zminuje hlavní předpoklad.

Konference Cashless Future se konala v Praze na konci listopadu a společnost Comgate patřila mezi její partnery.