Maškovy loutky – tradice předávaná z otce na syna

V zemi Jiřího Trnky nebo Spejbla a Hurvínka má výroba loutek pochopitelně pevné kořeny. Z nich roste
i rodinná firma Mašek – umělecká výroba, která ve Znojmě přivádí na svět loutky pro děti i divadla. Aktuálně ji vede zástupce už třetí generace, Pavel Mašek.

Jak jste se dostali k výrobě loutek?

V naší rodině má loutkářství letitou tradici. Začal s ním dědeček někdy v roce 1968 – vyráběl loutky, řídil dílnu. Když po revoluci začalo svobodné podnikání, chopil se řemesla můj otec, ten pokračoval dalších třicet let, teď všechno přechází na mě.

Měl jste vůbec na výběr, když jste se rozhodoval, čím budete?

Ano, na výběr jsme měli všichni. Vybrali jsme si sami a rodiče nás vždycky podporovali. Věnovat se loutkám bylo moje svobodné rozhodnutí, nebyl jsem do ničeho tlačený. A jsem rád, že jsem se tak rozhodl.

Jak moc se za tu dobu vyvinul prodej loutek?

Podle toho, co si vždycky vyslechnu, je velký rozdíl v tom, že tehdy tady byla spousta lidí, kteří dělali manuální práci. Působila tady spousta švadlen, loutky se posílaly poštou a prodej byl zaměřený hlavně na turisty. Dnes se soustředíme na české rodiny. A samotné obchodování samozřejmě hodně posunul internet. 

Pavel Mašek loutky

Cítíte v podobě internetu a obecně počítačů také konkurenci? Vzpomenou si ještě dnešní děti na loutky?

Vzpomenou. Za všechno mluví, když k nám do provozovny přijde člověk s dětmi, a ty jsou fascinované, protože nic takového ještě v životě neviděly. Právě proto, že tráví čas na počítačích a telefonech, což je virtuální realita, jsou potom u vytržení, když vidí loutky a zjistí, že si můžou hrát s něčím tak interaktivním. Rodiče, babičky a dědečkové se často snaží dětem dát nějakou opravdovou hračku, pak za námi chodí s tím, že to je přesně ono. Loutka je hračka s duší.

„Není vždycky důležité vymyslet podnikání, které by generovalo obrovské obraty. Podle mě je podstatné, aby přinášelo něco nového. Když odvádíte dobrou práci a vyrábíte pěkné věci, lidé to ocení. A mě to baví víc, než kdybych měl velikánskou firmu,“ představuje svou podnikatelskou filozofii Pavel Mašek.

Vyrábíte loutky od nejjednodušších až po složité, vyřezávané. Proč tak široké spektrum?

V dnešní době je strašně vysoká cena lidské práce. Snažíme se nabízet poctivé, ručně vyřezávané a malované loutky, ale takovou si člověk pořídí za spoustu peněz. Na druhou stranu chceme být při dnešních cenách ostatních hraček konkurenceschopní, takže nabízíme co nejdostupnější loutky pro zábavu. Vymýšlíme takové principy, aby se z nich velká část dala vyrobit strojově, aby bylo jednodušší je ušít. Aby za rozumnou cenu dostaly děti co nejvíc zábavy.

Ty složitější dodáváte i do divadel?

Ano. Chodí za námi většinou ta menší, která si nevyrábějí loutky sama. Když některé uvádí novou hru, v lednu za námi přijde s objednávkou postaviček. S několika soubory máme dlouhodobou spolupráci.

Loutky vyrábíte kompletně v Česku, že?

Ano. Všechno děláme ve svém rodném Znojmě. Spolupracujeme s lokálními dodavateli.

Je ve vašem oboru cítit, že jsme loutkářskou velmocí?

Myslím, že spousta lidí na to zapomíná, my to bereme jako svoje poslání. České loutkářství je unikátní, snažíme se to neustále připomínat.

Kdy jste začali s loutkařským e-shopem?

V době, kdy právě probíhal přesun z minulé generace na tu mou. Táta všechno řešil klasicky, s e-shopem jsem přišel já. Zkoušeli jsme různé systémy, přemýšleli jsme, jak se dostat do povědomí… Zjistili jsme ale, že právě díky tomu, že loutkářství je unikátní obor, lidé si nás rádi najdou sami.

loutky Mašek
loutky Mašek výroba

Co vás přivedlo k platební bráně Comgate?

Nejsme obří firma, nabídka Comgate pro nás byla přijatelná. Bylo jednoduché bránu spustit, byla za rozumné peníze. Nemuseli jsme slibovat milionové obraty, abychom dostali nějakou normální solidní nabídku.

V čem by obecně mělo být podnikání férovější? 

My se snažíme dělat podnikání hodně férově. Se zaměstnanci o všem otevřeně mluvíme – když jsme mohli předpokládat, že se blíží nějaká krize, otevřeně jsme jim to řekli. Aby věděli, co se chystá, jak se firmě daří… Nehrajeme si na mazání medu kolem huby, zaměstnancům i zákazníkům říkáme věci na rovinu.

Která činnost vás v podnikání nejvíc baví?

To, když si můžu od nuly začít vymýšlet novou hračku. Od nápadu přivést něco na svět až do fáze, kdy si s tím hrají děti, je na téhle práci nejzábavnější.

Udržuje vás to mladého?

Ano, přesně tak. Vždycky si vzpomenu, s čím jsem si nejraději hrál, pak se pustím do vymýšlení a tvoření.

Je něco, co byste poradil ostatním podnikatelům?

Myslím, že není vždycky důležité vymyslet podnikání, které by generovalo obrovské obraty. Podle mě je podstatné, aby přinášelo něco nového. Když odvádíte dobrou práci a vyrábíte pěkné věci, lidé to ocení. A mě to baví víc, než kdybych měl velikánskou firmu.

loutky Mašek