Pro platební brány Brexit nic nemění.

Po několika odkladech odejde Velká Británie 31. ledna z Evropské Unie. Pokud prostřednictvím svého e-shopu prodáváte zákazníkům v Británii nebo pokud naopak dovážíte zboží pro svůj obchod z Británie, zatím se pro vás nic nemění. Obchod s Británii poběží podle dosavadních pravidel a to minimálně do konce letošního roku.

Jaký to bude mít dopad pro e-shopy s prodejem zboží do Británie? V nejbližší době žádný. Platební brány budou i nadále akceptovat platby od britských klientů v lokálních měnách i v britských librách. Takže zatím se nic neděje.

Brexit

Tzv. Brexit Day je oficiálním datem odchodu Velké Británie z EU.  Britští politici se přestanou účastnit jednání orgánu EU a skončí také mandát britských europoslanců. Začne přechodné období, kdy bude fakticky všechno jako dosud. Během něj bude Unie s Británií jednat o podobě budoucích vztahů. Proto je důležitějším mezníkem konec letošního roku, a to přesně 31. 12. 2020. To by mělo právě přechodné období skončit a mělo by vstoupit v platnost vše, co bude v průběhu roku vyjednáno.

Pokud by k dohodě nedošlo, nastal by opravdu “divoký” Brexit a ekonomické vztahy mezi Británií a evropskými zeměmi by se pak řídily základními pravidly světové obchodní organizace (WTO). Pravděpodobně by pro dovoz a vývoz zboží začal platit běžný celní režim jako máme třeba s Čínou. Také finanční transakce z hlediska poplatků nebo rychlosti by se dostaly na podobnou úroveň.

V brexitové dohodě existuje možnost i toto zkušební období prodloužit. Zkušenosti s odklady tu už jsou, nicméně britská vláda tvrdí, že se vše stihne.