Sea Time – Když ti vítr napne plachtu…

Pravda, ve vnitrozemském Česku se podnikání v oboru mořeplavby úplně nenabízí, ale Dominik Harman s přáteli v něm slaví úspěchy. Námořní akademie Sea Time poskytuje vzdělání budoucím kapitánům jachet a pořádá sportovní a poznávací plavby do různých evropských moří.

Jak jste se jako obyvatel vnitrozemské země dostal k mořeplavbě?

Odmalička jsem se pohyboval kolem vody a lodí. Nejdřív jsem si tady v Česku udělal průkaz na motorový člun. Když jsme se pak dostali na moře, obdivoval jsem velké plachetnice a přemýšlel, proč jezdím na malém motoráčku. Začal jsem si o tom zjišťovat víc, rozšířil jsem si papíry i na plachetnici – a už při první platbě to byla láska na celý život.

sea time jachting kapitan

Jak potom došlo k tomu, že jste v tomhle oboru začal podnikat?

Asi jako každý jsem chtěl dělat něco, co mě baví a co mi dává smysl. Měl jsem štěstí a potkal kolegu Pavla Kocycha, který byl můj instruktor. Slovo dalo slovo, byli jsme spolu na plavbě a asi po dvou nebo třech měsících mi volal, že by potřeboval pomoct s výukou a se skripty. Slyšel mě mluvit anglicky a myslel si, že umím dobře. Jestli umím, to nevím, ale s radostí jsem mu pomohl nové učební materiály vytvořit. Postupně jsem s ním začal i přednášet, získával jsem víc a víc zkušeností. Sedli jsme si pracovně i lidsky, tak jsme založili vlastní společnost, kde klientům předáváme zkušenosti a školíme je v oblasti námořního jachtingu.

Komplikuje vám život to, že jsme vnitrozemská země, nebo tady díky tomu máte malou konkurenci?

Nemyslím si, že by to bylo komplikované… Samozřejmě musíme za svým podnikáním dojíždět, ale zase se díky tomu podíváme do velmi zajímavých destinací. V Česku je o tenhle sport nebo koníček velký zájem, takže to jako překážku nevnímáme. Teoretické kurzy děláme tady, za praktickým výcvikem cestujeme primárně do Chorvatska. Mimo to poskytujeme zdokonalovací a turistické plavby ve všech populárních i nepopulárních jachtařských destinacích v celé Evropě a rádi bychom se podívali i mimo Evropu.

sea time jachta moře
sea time moře jachta
sea time moře jachty

„Měl bych radu pro lidi, co o podnikání přemýšlí, mají nápad, který by je mohl bavit – neváhejte ani vteřinu a vlítněte do toho. Začít s podnikáním bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsme v životě udělali,“ říká spoluzakladatel námořní akademie Sea Time Dominik Harman. 

jachta moře

Můžete pro laika popsat kapitánské kurzy? Jsou podobné autoškole?

Ano. Ne úplně stejné, ale podobné. Jachta nemá brzdu, navíc mají budoucí kapitáni větší zodpovědnost. Skládají se dvě zkoušky: teoretická, při které se musíte naučit plavební nauku, základy námořní meteorologie, pravidla plavebního provozu a další předměty. Následuje praktická, před ní vyplouváme na týdenní plavby v Chorvatsku. Tam kadety učíme vést námořní jachtu. Když obě zkoušky zvládnou, dostanou kapitánský průkaz.

Kam nejraději vozíte klienty na sportovní a poznávací plavby?

Je strašně těžké vybrat, kde to je nejhezčí, protože každá země má svá specifika. Pro rekreační jachting je podle mě v Evropě nejlepší Chorvatsko – je tam spousta ostrovů, hodně krásných zátok. A bezkonkurenční zázemí, pokud jde o mariny a servis v nich. Na druhou stranu, protože je to dostupná destinace, jezdí tam hodně lidí. Moc rád mám Řecko, to nabízí skvělé podmínky pro jachting. Hodně tam fouká, ale jsou tam větší vzdálenosti mezi ostrovy a člověk bez zkušeností tam snadno dostane na pr…, jak se říká. Naší srdeční záležitostí je Balt. Nejezdí se tam za koupáním, počasí tam umí být drsné, je to vyšší dívčí. Vyplujete z Německa nebo Polska a během týdne navštívíte pět šest zemí. Je tam trochu zima, ale pokud jde o samotný jachting, je to nádherná destinace.

Říkal jste, že jachting byl láskou na první pohled. Čím si vás získal?

Když se rozfouká příjemný vánek, napnete plachty a vítr žene jachtu magickým tichem vpřed – to je pocit, který by měl aspoň jednou zažít každý. Když jsem to poprvé poznal já, byl to zlomový okamžik.

Ztroskotal jste někdy?

Musím zaťukat, že neztroskotal. A doufám, že se mi to nikdy nestane. Snažím se být zodpovědný kapitán a podobným věcem předcházet. Člověk se může do špatné situace dostat raz dva.

A jako podnikatel? Dostal jste se někdy do svízelné situace?

Musím říct, že od začátku se nám poměrně dařilo, i když to v úvodu nebylo jednoduché. Začínali jsme v covidové době a nikdo z nás neměl velké podnikatelské zkušenosti, učili jsme se za pochodu. Snažili jsme se být k zákazníkům vstřícní, loajální a nabízet nejlepší služby. Troufnu si říct, že se tvrdá práce vyplatila a dnes jsme zavedenou jachtařskou společností, která má dobré renomé a nabízí velmi kvalitní služby ve vzdělávání námořníků.

Jak si ve vedení firmy rozdělujete čas mezi moře a řízení firmy?

Ve vedení jsou vedle mě Pavel Kocych a Honza Kašpar. Našli jsme dobrý balanc ve svých kompetencích a odpovědnosti. V sezoně je to trošku náročnější, od května do poloviny září jsme na moři opravdu hodně, mimo signál i civilizaci. Mimo sezonu to dělíme na dva až tři týdny na moři a podobně dlouhou dobu v Česku. To funguje docela dobře.

Proč jste si vybrali platební bránu Comgate?

V první řadě jde o peníze, přesvědčily nás nejnižší poplatky. Důležité pro nás je i to, že je to společnost s českými vlastníky. Líbilo se nám uživatelské prostředí, potěšil nás nedávný redesign. A všechny systémy, které využíváme, mají dobře vyřešené napojení na ni. Jsme velmi spokojení, nemáme důvod poohlížet se jinde.

Mělo by podle vás být v podnikání něco férovější?

Myslím, že v podnikání je důležité být spolehlivý, transparentní a mít lidský přístup – toho se držíme. Podobné chování očekáváme od svých partnerů a podle toho si je volíme. Když něco děláte dobře a poctivě, mělo by to vždycky fungovat. Zákazníci to ocení a řeknou si to mezi sebou.

To je rada, kterou byste dal jiným podnikatelům?

Pokud člověk dělá to, co ho baví, a především poctivě, věřím, že se úspěch dřív nebo později dostaví. Důležité pro mě bylo naučit se naučit se předat práci, které nerozumím, neumím ji nebo na ni nemám, včas odborníkům. A měl bych radu pro lidi, co o podnikání přemýšlí, mají nápad, který by je mohl bavit – neváhejte ani vteřinu a vlítněte do toho. Začít s podnikáním bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsme v životě udělali.

sea time moře jachta
sea time moře maják