TRENÝRKÁRNA.CZ – velké plány se spodním prádlem

Zajímá vás, jaké je to vybudovat jeden z nejznámějších e-shopů se spodním prádlem? Ruslan Skopal nám prozradí, proč se rozhodl podnikat, jak se Trenýrkárna.cz dostala k ročnímu obratu přes 100 milionů korun a jaké má plány do budoucnosti.

Kde vznikla myšlenka pořídit si vlastní podnik? 

Úplně původní myšlenka byla, že podnikání je fér z pohledu ceny a výkonu. V zaměstnání to tak nemusí být vždy. Hlavně jste v podnikání svobodní, což mě na tom baví nejvíc.

Jaká byla největší výzva či výzvy?

Nejtěžší bylo naučit se každý den řešit problémy s grácií, bez stresu a zbytečných nepříjemností.

Ruslan Skopal

Jak se vám povedlo vybudovat e-shop Trenýrkárna.cz do současné velikosti?

Je za tím deset let práce a neustálé posouvání našich možností. Využívání příležitostí a poučení se z nezdarů, které nás posunuly dál než úspěchy. 

Kdy a proč jste si vybrali služby Comgate?

V momentě, kdy jsme díky exportům do účetního systému mohli ušetřit na lidské práci desítky tisíc korun a hodin ročně. Je to asi tři roky zpět. Comgate jsme si vybrali proto, že má příznivé poplatky a líbí se mi celý systém fungování. Jejich služby umožňují vytvářet exporty do systému Pohoda a vše funguje přesně tak, jak má.

Co se vám v podnikání nejvíc povedlo? 

Být v segmentu fast fashion s ročním obratem přes sto milionů korun a zároveň generovat zisk

Jaký pro vás byl v podnikání největší strašák?

Rozhodně to, že mi kvůli práci proteče život mezi prsty. Když máte svoje podnikání, jste v práci neustále. Pokud ne osobně, tak aspoň myšlenkově. Jste zodpovědní za hromadu věcí.

Co plánujete do budoucna?

Do roku 2024 chceme mít obrat 300 milionů korun a generovat 10 % Ebitda. Také plánujeme expandovat i za hranice do většiny zemí Evropy. Neustále pracujeme na novinkách, což se týká i nové značky Nedeto. Tu plánujeme pro spodní prádlo, ale i celkově pro expanzi e-shopu.

Trenýrkárna majitel terminál
majitel Trenýrkárna

Jsou věci, které by se měly v podnikání dělat férověji? 

Nemyslím si, že by něco bylo vyloženě nefér. Podmínky jsou pro všechny stejné. Osobně mi jen vadí politická situace a to, jaký příklad u politiků vidíme – všechny korupční kauzy i s tím, jak končí. Za mě by bylo fér, kdyby se prostě obecně méně kradlo. V podnikání je pro mě důležité to, aby měli kolegové co nejlepší pracovní prostředí z pohledu jejich pocitu i podmínek pro výkon. A samozřejmě i fér odměnu. Stejný přístup pochopitelně očekávám i z jejich strany.

Podle čeho si vybíráte zaměstnance? 

Hlavně podle toho, jestli se nám líbí lidsky a přístupem k práci. Dále je pro nás důležité, aby znalostně byli tam, kde je potřebujeme mít.

Existuje dovolená pro podnikatele? 

Myslím, že to je na subjektivním vnímání. Dovolená, během níž se nemusí nic řešit, hodně závisí na tom, jaké má podnikatel kolem sebe lidi. A také jestli firma zvládne fungovat pár dní nebo týdnu bez něj. 

Co na vás mají spokojení zákazníci nejraději? 

Zákaznický servis. Jeho kvalitu a rychlost.

Co pro vás bude do budoucna největší výzvou? 

Přizpůsobit se trhu. Je jasné, že hodně firem přechází do online prostředí. Musíme počítat s tím, že budou hrát větší roli na trhu i další silní hráči.  

 

„Když nejde o život, jde o h...“ radí ostatním podnikatelům s úsměvem Ruslan Skopal.