Úklid pro klid – jak vyčistíte nevyčistitelné

Říká o sobě, že úklid nemá ráda. Proto začala vymýšlet, jak si neoblíbenou činnost co nejvíc usnadnit – a o tipy se dělí s ostatními. „Chtěla jsem mít všechno co nejrychleji hotové a aby to co nejdéle vydrželo. Sama o sobě říkám, že jsem vyléčená bordelářka,“ směje se Kateřina Brožová, která na Instagramu a s vlastním e-shopem Úklid pro klid pomáhá udržovat pořádek v domácnostech téměř čtvrt milionu sledujících.

Kdy jste se začala živit uklízením?

Přesněji řečeno, živím se tipy na úklid. (směje se) Když jsem byla na mateřské, hlavní náplní mého času byla péče o děti a o domácnost. U ní jsem ale měla pořád pocit, že to nezvládám. Že mě pořád obklopuje nepořádek, i když uklízím od rána do večera. Tak jsem si vymyslela takový to-do list, díky kterému jsem jednotlivým částem domu věnovala méně času – třeba jenom pět minut. S lepší organizací se zlepšilo všechno, i můj pocit z uklizené domácnosti byl příjemnější.

Jak jste dospěla k tomu, že se tím můžete živit?

Připadalo mi, že když to pomohlo mně, může to být prospěšné i pro někoho jiného. Vždycky jsem byla tvořivá a potřebovala jsem odreagování od mateřských povinností, tak jsem si vymyslela Úklid pro klid. Profil na Instagramu jsem založila někdy v roce 2019, na začátku jsem sdílela tipy na to, jak mít v domácnosti systém, jak si ji zorganizovat, abychom měli víc času na sebe a na děti.  

Fungovalo to hned?  

Právě že ne. První dva roky se nic moc nedělo. Možná i proto, že s malým dítětem doma jsem neměla tolik času. Když syn nastoupil do školky, získala jsem na tuhle činnost víc prostoru. Dávala jsem na Instagram spíš tipy zaměřených na úklid, sdílela jsem ty svoje to-do listy. A za jeden rok se stalo to, co vidíte teď – ze dvou a půl tisíce sledujících je 240 tisíc.  

Instagram je tedy pro vaše podnikání klíčový? 

Ano, je pro mě velmi důležitý

Úklid pro klid Kateřina Brožová

Jak vymýšlíte obsah?

Je ze života. Teď jsem natáčela video o tom, jak vyčistit zeď, kterou nám děti pokreslily pastelkami. A často také vycházím z dotazů od svých sledujících. Někdo mi napíše: Nevíte, co použít na vodní kámen? Nevíte, co použít na rez? Když takový dotaz přijde po desáté, vidím, že to je pro lidi zajímavé, a natočím to.

Co pro vás byla největší uklízecí výzva?

Vyčistit se dá všechno, největší výzvy ale jsou zaprané skvrny. Když už je látka několikrát vypraná a pak se člověk chce zbavit skvrny, jde to o hodně hůř, než kdybyste čerstvou skvrnu nechal chvíli odmočit a pak teprve čistil.  

Úklid pro klid Kateřina Brožová
Úklid pro klid čistič

Abyste mohla takhle fungovat, musíte mít uklízení ráda, ne?

Já ho právě ráda nemám! Chtěla jsem mít všechno co nejrychleji hotové a aby to co nejdéle vydrželo. Sama o sobě říkám, že jsem vyléčená bordelářka. Nejsem puntičkář, spíš jsem chaotický člověk. Doteď mi pomáhají ty moje to-do listy, podle kterých uklízím. Když přestanu odškrtávat, co mám hotovo, a sledovat, co nemám, zjišťuju sama, že to flákám. Takže se k nim pořád vracím.

Kdy jste k tipům na uklízení připojila e-shop s potřebami a přípravky?

Asi před rokem. Poptávka po věcech, kterými uklízím, se zvyšovala, tak jsem si říkala, proč toho nevyužít. Musím ale říct, že jsem se myšlence na e-shop dlouho bránila. Měla jsem internetový obchod s oblečením a viděla jsem, jak je to náročné, když člověk nemá dostatek financí na to, aby si najal zaměstnance. Když nevíte, jak bude byznys fungovat… Všechno to bylo na nás a bylo to hodně těžké.

Úklid pro klid Kateřina Brožová

S čím jste se potýkali nejvíc?

S časem. Na začátku nemáte na to, abyste si zaplatil někoho třeba na tvorbu etiket. Zabere dost času vymyslet ji tak, aby byla právně v pořádku, abychom neudělali nějakou chybu. Člověk si musí sám nastudovat legislativu… S expedicí mi pomáhala rodina, na začátku jsme neznali spoustu věcí. Například jsme objednali krabice, s výrobcem jsem probírala, co v nich bude, aby byly dostatečné. Jenže když jsme je dostali, zjistili jsme, že jsou strašně měkké, že v nich naše produkty být nemůžou. Byl to jeden zádrhel za druhým, nepřešel den, během kterého bychom neřešili, co je špatně.

Úklid pro klid produkty

„V podnikání by měla být víc vidět lidskost a čestnost než jen to, že chce každý co nejvíc vydělat,“ je přesvědčená
majitelka značky Úklid pro klid Kateřina Brožová.

V e-shopu se zaměřujete na ekologické přípravky. Měla jste hned v plánu vydat se tímto směrem?

Ano. Ekologie je pro mě hodně důležitá, takže jsem měla hned jasno v tom, že e-shop půjde tímto směrem.

I za cenu toho, že ekologické přípravky bývají dražší?

No, jak se to vezme. Z pětilitrové nádoby s bílým octem si můžete vyrobit 25 litrů čisticího prostředku. A jeden litr vás vyjde zhruba na 14 korun. Takže myslím, že to je ekonomičtější. Běžná houbička na nádobí vydrží čtrnáct dní nebo měsíc, naše lufa vydrží i půl roku. Investice někdy může ze začátku vypadat jako vyšší, ale nakonec ušetříte.

Proč jste si vybrala platební bránu Comgate?

Popravdě, už je to delší dobu. Ale pamatuju si, že jsme si vyhodnocovali různé nabídky a platební brána Comgate nám přišla nejlepší z ekonomického hlediska i z pohledu propojení na e-shop. Tohle řešení mi bylo nejsympatičtější.

Co by mělo být v podnikání férovější? 

Podnikání by mělo být čestnější. Nechci to rozebírat do detailu, ale začínala jsem jako malý podnikatel v garáži, obrátila jsem se s žádostí o pomoc na jednu velkou firmu a ta mě podvedla. Hned na začátku. V podnikání by měla být víc vidět lidskost a čestnost než jen to, že chce každý co nejvíc vydělat.

Úklid pro klid Kateřina Brožová

Máte nějakou radu z vlastní zkušenosti pro začínající podnikatele?

Pokud je vaším snem podnikat a jste ochotni obětovat tomu hodně, začněte jakkoli. Říká se, že musíte mít byznys plán a podobné věci, ale mně pomohlo prostě začít. Nějakým směrem se to pak vyvine samo. Dostanete zpětnou vazbu od zákazníků, pak produkt přizpůsobujete trhu. 

Úklid pro klid Kateřina Brožová