Zapomeňte na drogy a zbraně, online prodej léků na předpis je tahounem podvodů na internetu

Nechce se vám tomu věřit? Je pro vás normální, že pokud vám není dobře, zajdete k lékaři a ten provede vyšetření a předepíše lék? Ne všude, a ne ve všech případech je to běžný postup. Někteří lidé nakupují léky na internetu, protože je návštěva lékaře drahá (jako například ve Spojených státech), případně není dostupná (v některých rozvojových zemích), nebo nejsou běžně dostupné potřebné léky. Další skupinu lidí nakupujících léky na internetu tvoř ti, kteří z nějakého důvodu nepřejí si hovořit o svých zdravotních problémech ani s lékařem. Tito všichni jsou ohromným trhem pro nelegální online prodejce léčiv na předpis a jejich zdraví vysoce škodlivých napodobenin. Bohužel, tady již nejde pouze o potenciální peněžní újmu, ale o zdraví a v extrémních případech může docházet i k případům úmrtí následkem použití závadných látek. 

Asociace VISA a Mastercard bojují proti nelegálnímu prodeji léčiv na internetu řadou pravidel s vysokým postihem pro provozovatele platební brany v případě jejich porušení. Provozovatelé platebních bran proto vynakládají ohromné úsilí pro zamezení poskytování služeb nelegálním prodejcům léčiv. Využívají například nástroje, které v reálném čase prochází weby, identifikují a pojmenovávají obsah (ať se jedná o obrázky, text, cizojazyčné nebo odborné názvy). Dále sestaví komplexní strukturu obsahu webu a vše zaznamenává s časovými razítky a sledují tak i vývoj v čase. Pro práci s obsahem využívají umělou inteligenci, která umí shlukovat klíčová slova do oblastí podle definice a míry rizik. Nástroj pro obsluhu systému pak nabízí simulaci výsledků v 3D a vyhodnocování rizikových skupin vč. zpětné následné identifikace webů s podvodným nebo zakázaným obsahem.

Je to nekonečná hra na kočku a myš, jak jsme se dozvěděli z prezentace dodavatele takových řešení společnosti G2 na konferenci o bezpečnosti plateb konané v Londýně v únoru 2019. Podobně jako u antivirových programů, je nutný neustálý vývoj v reakci na nové triky podvodníků. Závěr pro nás je ten, že v současném propojeném světě online plateb je pro provozovatele platebních bran  skoro nemožné vyhnout se pokusům o podvod bez robustních kontrolních mechanismů a vysoce sofistikovaných nástrojů online kontroly.

Jan Hanzlík