Může obchodník omezovat platby kartou a účtovat za ně poplatek?

Platby kartou od 200 korun. Poplatek za platbu kartou 5 Kč. Jistě jste se s takovým opatřením v nějakém obchodě setkali. Smějí obchodníci – ať už v kamenných provozovnách nebo na internetu – omezovat platby kartou nebo za ně vybírat poplatky?

V obou případech je situace podobná, ale ne úplně stejná. Pokud jde o minimální částku nákupu, při které obchodníci nechají zákazníka zaplatit kartou, takové omezení obchodník vyžadovat nemůže. Zákon č. 370/217 Sb. – o platebním styku sice stanovení minimální částky pro akceptaci platby kartou nezakazuje, ovšem činí tak pravidla karetních asociací Visa a Mastercard. Ta ostatně reflektují i Obchodní podmínky ComGate Payments, a. s. – v části 3.

A jak je to se zpoplatněním platby kartou? To je ošetřeno právě výše zmíněným zákonem o platebním styku, konkrétně jeho § 254, který odkazuje na tři evropské směrnice. Tyto předpisy zakazují zpoplatňovat platby kartou, u níž je regulovaný mezibankovní poplatek. To jsou spotřebitelské debetní a kreditní karty vydané v Evropské unii. 

platební terminál

„Obchodník není oprávněn účtovat si za platbu běžně vydávanou spotřebitelskou kartou jakýkoliv poplatek či přirážku, jinak mu hrozí pokuta až do výše 500 000 korun,“ cituje Gabrielu Krušinovou z tiskového oddělení ministerstva financí server penize.cz, který se této problematice věnuje velmi podrobně.

Ze stejného zákona však vyplývá i to, že u firemních karet nebo těch vydaných mimo EU si obchodníci poplatek účtovat smějí. Při nákupu v e-shopu je proto pro zákazníka lepší zvolit jinou platební metodu, například bankovní převod nebo QR platbu. Koneckonců, pokud jde o platební metody, platební brána Comgate nabízí velmi široký výběr