Jak se vyvíjela technologie platebních terminálů?

Od žehličky k hodinkám

Zažili jste někdo platbu kartou pomocí mechanické čtečky karet, které se říkalo žehlička? Oficiálně se to zařízení jmenovalo imprinter a karta se do nej vmáčkla, přiložil se papírek s průklepákem, na který se obtiskly údaje z embosované karty a zákazník pak připojil svůj podpis. Papírek se odnesl do banky a ta začala proces získání peněz, které pak doputovaly na obchodníkův účet.

Většina z nás se pravděpodobně setkala až s další fází přijímání karet v obchodech, kdy už šlo o jistý způsob online ověřování. Magnetický proužek karty se protáhl platebním terminálem. Terminál se pomocí dial-up spojení připojil k autorizačnímu centru a po chvilce se ukázalo, jestli je transakci možné realizovat. I v tomto případě bylo potřeba se podepsat na ústřižek, a to podpisem, který vypadal stejně, jako ten na kartě.

Dnes už je všechno jinak. Platíme čipem, bezdrátově, hodinkami, mobilem samolepkou a kdovíčím ještě. Tomuto trendu se samozřejmě přizpůsobily i samotné platební terminály, kterými platby přijímáme.

Technologie platebních terminálů

Dnešní platební terminály nabývají mnoha forem a podob. Nabízejí, a hlavně v budoucnu nabídnou, spoustu dalších funkcí. Hlavní funkcí zůstává samozřejmě přijímání platebních karet. Protože jsou dnešní bezpečnostní pravidla přísná a důsledně se dodržují, a tak se ani dnes nemůžeme setkat s platebním terminálem, který by základní funkci přijímání plateb nesplňoval. Ďábel se ovšem skrývá v detailu. Platební terminály mají různé podoby a každý se hodí pro jiné využití.

Robustní tlačítkové platební terminály

I platební terminál je počítač, a tak má svůj operační systém. Dnešní nejběžnější tlačítkové platební terminály v sobě mají Linux. Nejedná se samozřejmě o nějakou běžnou distribuci, ale o speciální verzi, kde je přísně oddělená, uzamčená a zabezbečená část, která řeší komunikaci mezi čtečkou karet a autorizačním centrem.

Příkladem takových zařízení jsou naše terminály. PAX S800, který je určen pro pevné připojení do sítě kabelem a PAX S920 s připojením přes wifi nebo mobilní data. Jejich výhodami jsou:

  • pohodlné a přehledné ovládání pro platícího zákazníka i obsluhu terminálu

  • provozní odolnost

  • rychlost realizace všech operací díky rychlému procesoru 

  • velký přehledný dotykový barevný displej

  • možnost přidávat aplikace/nové služby jako je například naše funkce, kdy lze k platbě zadat ještě identifikátor (např. variabilní symbol)

  • napojení na různé pokladní systémy

 

Terminál jako příslušenství k mobilu

V poslední době se objevily platební terminály, které jsou vlastně jen čtečkou, která spolupracuje s vaším mobilním telefonem. Tyto platební terminály, které využívají mobilní konektivitu a připojují se k telefonu prostřednictvím Bluetooth, se někdy také označují zkratkou M-POS (Mobilní POS terminál). 

Vzhledem k tomu, že si s takovým “terminálem” pořizujete méně technologie, cena (případně pronájem) takového platebního terminálu může být nižší. Hodí se ovšem pro občasné využití, kdy vám nebudou vadit různá omezení tohoto řešení. M-POS například nemají tiskárnu účtenek. Při transakci pomocí platebního terminálu má zákazník právo dostat papírové potvrzení. Obchodník musí tedy při M-POS takové potvrzení vypsat ručně, případně nabídnout jeho poslání na e-mail.

Ani samotné připojení prostřednictvím technologie Bluetooth není 100% spolehlivé, jak zná každý, kdo používá k telefonu bezdrátová sluchátka připojená stejným protokolem.

Budoucnost bude patřit androidu

Budoucností jsou ovšem platební terminály založené na platformě Android. Tato zařízení se již pomalu objevují v nabídce. Nejprve bylo nutné vyřešit bezpečnou spolupráci obou vrstev systému, jednak zabezpečení určené pro platební transakce a další otevřené vrstvy, kde můžete instalovat aplikace určené pro tuto mobilní platformu. Obě vrstvy se totiž potkávají v dotykovém displeji. Funguje to tak, že když se na obrazovce platí (zadává se PIN), ostatní části systému, tedy ani potenciálně zvědavé aplikace, nemají k displeji přístup.

Androidové platební terminály v budoucnu, díky jednoduchému a vyzkoušenému vývojovému prostředí, poskytnou spoustu funkcí a stanou se možná jediným zařízením, které bude zákazník potřebovat - nahradí kasu, budou je používat jako univerzální zařízení třeba revizoři dopravního podniku, kurýři, taxikáři nebo číšníci.

Pokud tedy hledáte spolehlivé, rychlé, dostupné a univerzální platební terminály pro svoje podnikání, určitě se seznamte s naší nabídkou.