Pevné sazby, nebo MIF++? Rozdíl v sazebnících je zásadní

Jasná, konečná a férová cena, nebo změť procentních i fixních sazeb, která připomíná bludiště. Takový je ve zkratce rozdíl mezi ceníky platebních bran a terminálů s pevnou sazbou a těmi v režimu MIF++. 

Pokud hledáte nejlepší platební bránu nebo terminál pro svoje podnikání, narazíte na dva různé typy nabídek. 

Pevné a konečné ceny

Ta první obsahuje ceník s pevnými sazbami transakčních poplatků. Je jednoduchý, snadno se v něm zorientujete a vypočítáte podle něj, kolik budete platit za různé typy transakcí. Ceny na něm jsou pevně dané a konečné.

tabulka pevné sazby

Takový typ ceníku nabízíme v Comgate.

Nepřehledné tabulky MIF++

Ceník v režimu MIF++ (případně Interchange++ nebo IF++) je výrazně složitější. A obsahuje víc háčků než ozdobený vánoční stromeček. Poplatky se v něm skládají ze tří částí:

  1. Mezibankovní poplatek (interchange fee) obdrží banka, která vydala platební kartu.
  2. Poplatek karetním společnostem Mastercard a VISA (scheme fee)
  3. Poplatek za zpracování (acquirer fee, ostatní poplatky) je příjem poskytovatele služby platební brány nebo terminálu
ceník mif++

A kde jsou ty háčky? Zaprvé – jedinou pevnou složkou poplatku v tomto režimu je sloupeček označený jako Ostatní poplatky. Koneckonců, leckteří poskytovatelé v marketingových nabídkách komunikují právě jen tuto část.

Zadruhé – mezibankovní poplatek je v Evropské unii regulovaný pouze u spotřebitelských debetních (0,20 %) a kreditních (0,30 %) karet. U ostatních je vyšší a neregulovaný. 

A zatřetí – poplatky karetním asociacím, v této tabulce označené jako Poplatek VISA a MasterCard, jsou nejzáludnější. Poskytovatelé uvádějí obvykle jejich nejnižší možnou výši, k níž se lze dostat pouze v rovině teorie. V drtivé většině případů je jeho sazba výrazně vyšší, což jsme podrobně analyzovali v tomto článku. Pro představu – takhle vypadá tabulka, podle které se stanovuje výše scheme fee.

Vybírejte férové ceny

Jak je vidět, ceníkům v režimu MIF++ se vyplatí obloukem vyhnout. Jsou složité, nepřehledné, navíc zavádějící. Téměř vždy zaplatíte o dost víc, než kolik očekáváte.

Pro srovnání se podívejte na sazebník platební brány a sazebník platebních terminálů Comgate. Na nich jsou ceny jasné, férové a konečné.

Máte zájem o telefonickou konzultaci? Nechte nám kontakt a my se vám ozveme nejpozději následující pracovní den.