Poplatky v režimu MIF++? Komunikace na hraně podvodu

Zorientovat se v sazebnících platebních bran a terminálů je složitý úkol. Ukázali jsme si to v nedávné analýze, v níž jsme upozornili na kličky a finty, které někteří poskytovatelé používají. Tentokrát se zaměříme na největší nešvar, který hraničí s podvodem – způsob komunikace poplatků v režimu MIF++.

Představte si to: jdete kolem restaurace, na jejíž tabuli je napsáno Polední menu za 45, –. Zavrtíte udiveně hlavou, a protože máte hlad, jdete tu extrémně výhodnou nabídku vyzkoušet. Dostanete dobrou polévku, guláš s pěti knedlíky, trojku malinovky – a účet na 380 korun. Když se ptáte číšníka na vysvětlení, odpoví, že na vývěsní tabuli uvádí podnik pouze cenu polévky. A abyste se dozvěděli skutečnou cenu polední nabídky, musíte se podívat na sedmou stránku jídelního lístku dole.

Proč uvádíme tenhle absurdní příklad? Protože přesně takhle někteří poskytovatelé komunikují transakční poplatky na platební bráně a platebním terminálu v režimu MIF++ (případně Interchange++ nebo IF++).

Co je MIF++

Ten tajemný název skrývá ceník, který se řídí nařízením Evropského parlamentu a Rady EU 2015/751. Cena za každou platební transakci je rozdělena do tří částí: mezibankovní poplatek (interchange fee) obdrží banka, která vydala kartu, druhý díl náleží karetním společnostem (Mastercard nebo VISA) a třetí část dostane poskytovatel platební brány nebo terminálu. Evropská unie tímto sledovala snížení poplatků, ale někteří poskytovatelé si i v tomto režimu našli prostor pro kreativitu. Jak?

Jednoduše – a dost bezostyšně. Na první pohled totiž prezentují jen jednu z těchto tří částí, obvykle tu poslední. Aby se zájemce o službu dozvěděl alespoň přibližně skutečnou výši poplatku, musí se proklikat hlouběji do sazebníku. Pojďme se podívat na dva příklady.

ceník mif++

Tady na to jdou chytře. Věta „nám zaplatíte pouze 0,99 % z každé transakce“ je vlastně pravdivá. Avšak, jak správně tušíte, tahle nabídka nebude úplně bez háčku… A z 0,99 % je rázem 1,3 %, navrch s fixním poplatkem. A to ještě v ideálním případě.

ceník mif++

Na tomto příkladu pracujeme s poplatkem v krásné výši (od) 0,60 %. A detailní rozpis poplatků? Tam jsme vlastně zpátky na začátku článku – tohle už je opravdu guláš.

Mít k dispozici sazebník v režimu MIF++ je podle nařízení EU povinností každého poskytovatele platební brány a terminálů. Také my ho máme vypracovaný, ale neuvádíme ho v nabídkách. Považujeme za férovější prezentovat v sazebníku pevné poplatky, do nichž zahrnujeme vše.

V dalším článku si totiž ukážeme, že i když obchodník úvodní lákavou nabídku přeskočí, k sazebníku v režimu MIF++ se propracuje a zorientuje se v něm, stejně je v podstatě bez šance vypočítat si reálné náklady na provoz platební brány nebo terminálu.